Hiphop za svjesnu radničku klasu

Nema boljeg osjećaja nego kad se uloženi trud i rad prepoznaju na pravom mjestu. Pročitajte što anarhosindikalisti Hrvatske misle o nama. Članak prenosimo u cijelosti.

Teško se sjetiti jesmo li ikada dosad objavili tekst koji se bavi glazbom ili nekom drugom umjetnosti. No, kako u promišljanju anarhizma i društvene promjene sazrijevamo kao pojedinci, te u djelovanju kao organizacija, postaje nam sve jasnija snaga umjetnosti i kulture, naročito popularne, da izravno širi ideje, ili da tim idejama posredno stvori plodno društveno ozračje.

Društvena promjena kakvu mi anarhisti priželjkujemo nije moguća bez, ne samo pristanka, nego i aktivnog angažmana većine. Iz toga jasno slijedi da nam za uspjeh neće biti dovoljni logična i činjenično potkrijepljena argumentacija ni etički superiorna pozicija, nego i široka, duboko ukorijenjena, slobodarska kultura, u najširem smislu. Dakle, i pop kultura.

I, kako stoje stvari sa slobodarstvom, s naprednim idejama, s otporom sistemu, u domaćoj pop kulturi? Evo odličnih vijesti iz Slavonskog Broda!

BRLOG PREDSTAVLJA

U Slavonskom Brodu već deset godina djeluje jedna poveća ekipa okupljena oko Hiphopa, koja se kroz to vrijeme prometnula u pravu mašineriju koja trenutno broji tri benda, sedam MC-ja, šest beatmakera, tri DJ-a, jednog beatboxera i čovjeka za video.

Kako kaže Digitalni, njihov nagrađivani čovjek za video: “Zapravo cijeli Brlog, i sve grupe unutar Brloga, koriste Hiphop kao pomagalo u artikuliranju svojih stavova, dajući svoj osvrt na socijalno, političko, ekonomsko stanje u nama samima, u državi i svijetu. Ne pozivamo na nasilje, ne tražimo sljedbenike, ali tražimo od pojedinca da razmisli o svojoj svakodnevici, da ju osmisli i ispuni sam.”

“Njaaah”, reći će skeptični (kakav je i pisac ovih redova bio), “opet neki provincijski tinejdžeri lupetaju o ‘problemima’, mršte se i mašu rukama”. Da, “kritičkih” repera koji ništa ne razumiju i repaju floskule ima na hrpe, čak neke Stanković zove u emisiju… Ali ovo niti su tinejdžeri (pođite na njihov sajt, upoznajte se kroz kratki dokumentarac ili rubriku “info” o članovima i njihovim prošlim projektima), niti može biti govora o provincijskom diletantizmu i neambicioznosti (štoviše, dodatni razlog za respekt je ostanak u malom gradu i doprinos njegovoj kulturi i opstanku produkcijom na ovoj razini). A riječi… riječi dižu na noge i čine da se šake stišću!

Ako vas zanima u ritmu i rimi čuti stavove koje bi i MASA potpisala, o šefovima i političarima, postojećim sindikatima, NATO-u, EU… slobodno poslušajte stvari Gerila na zadatkuPatriotizamAko neRecimo dosta i druge. Ovi ljudi stvarno artikuliraju glas progresivnog mladog najamnog radnika koji misli i analizira, i koji je i spreman na djelovanje, i kakvih našem društvu treba više.

bp

Oduševljeni muzikom i tekstovima sastava na kojeg smo prvo nabasali, SB Reprezenta, kojeg sačinjavaju MC-jevi Draško da Gama, Nightmare i Daxx, te ponajbolji hrvatski beatboxer Yula i već spomenuti Digitalni, lagano se upoznajemo i s uratcima mlađih bendova iz Brloga, kao što su SPARTA i ŠTIMUNG.

A vama evo još jednom link na stranicu Brloga i jedan spot za početak:

bp

Članak preuzet s: http://tinyurl.com/3vwqkgu.


5 responses to “Hiphop za svjesnu radničku klasu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: